Blog artikelen

Het begin

De televisie staat aan, de stem van onze Minister-President galmt de woonkamer in. Hij vertelt in de persconferentie over de intelligente lockdown en de nieuwe regels die geïntroduceerd gaan worden. In een moment van realisatie stuur ik spontaan een bericht naar contacten in mijn omgeving: ’Wie heeft er interesse om via internet onder begeleiding van een docent te sporten?’ Over het verloop van 48 uur is de respons tot mijn verbazing dermate groot en enthousiast, dat ik in de loop der weken les begin te geven. Op mijn scherm ben ik gezellig als coach op bezoek bij kennissen, vrienden, familie, enzovoorts. Ik dacht simpelweg een klein beetje naïef: ’Als het niet werkt, of de deelnemers en mijzelf het niet bevalt, stop ik gewoon na een paar weken. Beschouw het als een experiment.

’In de loop der weken probeer ik mijn website om te bouwen en gebruiksvriendelijker te maken en begin ik mij te verdiepen in alle technologische aspecten die nu opeens bij mijn nieuwe werkomstandigheden zijn komen kijken. Langzaam is het online fitness, wat begon als een idee/experiment, een eigen leven gaan leiden. Ik evalueer dit en ontwikkel het nu nog steeds dagelijks mee op deze golf.

Waarom ik niet gestopt ben? Het werd mij gaandeweg duidelijk dat via deze weg bepaalde belangrijke aanvragen en behoeften vervuld kunnen worden. Dat dit dé manier is waarop ik een steentje kan bijdragen in deze tijd.

Het uurtje sporten is een manier om even met mensen bij te kunnen kletsen en gezelligheid te creëren. Het is daarnaast een momentje voor jezelf. Nu we veel vanuit huis werken is het ook een manier om o.a. zit-gerelateerde klachten te voorkomen en fit te blijven. Voor bepaalde mensen is het af en toe nodig een vraag te kunnen stellen aan een docent. Tijdens bewegingsactiviteiten (en naast andere factoren) kunnen de stoffen dopamine en endorfine worden aangemaakt. Dit kan helpen om eventueel overtollig hoge niveaus van de stof cortisol te reguleren in het lichaam. Voor sommigen van ons is beweging een handig steuntje in de rug om ‘in balans’ en vrolijk te blijven.

Heel belangrijk voor ons Nederlanders: het is een manier om een momentje een gevoel van ‘normaliteit’ te ervaren, want: ‘Als we normaal doen, doen we al gek genoeg…’

Het begin, Seline, FOSDANCE, April 2020

%d bloggers like this: